ဒန္ေပါက္ႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ အိမ္မွာပဲ လြယ္ကူလ်င္ျမန္စြာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ႏုိင္မယ့္ ဒန္ေပါက္ခ်က္နည္းကုိ World Myanmar ကေန ေ၀မွ်ခ်င္ပါတယ္။ မိမိႏွစ္သက္ရာ ၾကက္သား၊ ဆိတ္သား၊ အမဲသား၊ ၀က္သား၊ ငါး စသျဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္ႏုိင္ၿပီး ယခု ခ်က္ျပဳတ္နည္းမွာေတာ့ ၾကက္သားကုိ သံုးထားပါတယ္။
၆ေယာက္စာ ဒန္ေ့ပါက္ခ်က္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ လုိအပ္မယ့္ပစၥည္းမ်ားကေတာ့
၁။ ဒန္ေပါက္ဆန္ ( ျပည္ပမွာ ေနထုိင္သူမ်ား အေနႏွင့္ Basmati ဆန္ သံုးႏုိင္ပါတယ္။)
၂။ ၾကက္သား (ရင္ပံု ၊ ေပါင္ စသျဖင့္ ႏွစ္သက္ရာ အသားကုိ အရြယ္ႀကီးႀကီး ၇ တံုး ၈ တံုးစာ တံုးထားဖုိ႔ လုိပါတယ္။)
၃။ ၾကက္သြန္နီ အရြယ္ေတာ္ ၂ လံုး (သုိ႔) ၾကက္သြန္နီေၾကာ္
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅ မႊာ)
၅။ ဂ်င္း ( ၁ လက္မ အထူခန္႔)
၆။ ဆီ
၇။ ဆား (စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း)
၈။ ၾကက္သားမႈန္႔ ( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း)
၉။ နႏြင္းမႈန္႔ (အနည္းငယ္)
၁၀။ ငံျပာရည္ ( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း)
၁၁။ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း)
၁၂။ ကရေ၀းရြက္ ၊ သစ္ၾကပုိးေခါက္ ( cinnamon) ၊ နာနတ္ပြင့္ ၊ ဇီယာ အနည္းငယ္
၁၃။ ဒန္ေပါက္ မဆလာ ( ယခု ခ်က္ျပဳတ္နည္းမွာေတာ့ shan biryani ကုိသံုးထားပါတယ္။ ႀကိဳက္ႏွစ္သာ အရသာ ထည့္နုိင္ပါတယ္။)
၁၄။ ဒိန္ခ်ဥ္ ( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း)
၁၅။ ေထာပတ္ (gee အနည္းငယ္)
၁၆။ ပဲေစ့ အစိမ္း၊ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ သီဟုိဠ္ေစ့ အနည္းငယ္
၁၇။ ငရုပ္သီး အစိမ္း ( အစပ္ႀကိဳက္သူမာ်း အတြက္သာ)
ပထမဆံုး ၾကက္သားအတြက္ ျပင္ဆင္ပါမယ္။ ၾကက္သားမ်ားကုိ တစ္ေယာက္စာ အရြယ္ေတာ္ အတံုးႀကီးႀကီး တံုးၿပီး အေရခြံခြာကာ အဆီေတြဖယ္ပါတယ္။ ( အေရခြံႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ မခြာလုိက အဆင္ေျပပါသည္။) ထုိ႔ေနာက္ နႏြင္းမႈန္႔ ၊ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမႈန္႔ ၊ ဒိန္ခ်ဥ္တုိ႔ နဲ႔ သမေအာင္ နယ္ၿပီး နာရီ၀က္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါတယ္။
အဲဒီ အခ်ိန္အေတာအတြင္းမွာ ၾကက္သြန္နီကုိ ခြာၿပီး ပါးပါးလွီးကာ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းတုိ႔ကုိ ႏႈပ္ႏႈပ္စင္း ( က်ိတ္) ထားပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ ေရႊ၀ါေရာင္ သန္းလာတဲ့ အထိ ဆီထည့္ၿပီး ေၾကာ္ရပါမယ္။
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ရၿပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ကုိ ပန္းကန္လံုး တစ္ခုထဲမွာ ဆယ္ထားပါ။ ဆန္ ၇ ဗူး ( ပလတ္စတစ္ခြက္) ကုိ ေရေဆးၿပီး ဆန္ေရျမဳပ္ရံု မိနစ္ ၃၀ ဆန္႔ စိမ္ထားရပါမယ္။
ဆန္စိမ္ထားခ်ိန္မွာ ဆီမ်ားမ်ား၊ ေထာပတ္ ( gee) နည္းနည္းနဲ႔ နွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကုိ မီးနည္းနည္းနဲ႔ အနီေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ သန္းလာတဲ့ အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။
မိနစ္ ၃၀ ျပည့္လုိ႔ ဆန္ရၿပီ ဆုိရင္ေတာ့ ထမင္းထည့္တည္မယ့္ အုိးထဲမွာ ေရေႏြးဆူေအာင္ တည္ၿပီး ေရေႏြးထဲကုိ ကရေ၀းရြက္ ၊ သစ္ၾကပုိးေခါက္ ( cinnamon) ၊ နာနတ္ပြင့္ ၊ ဇီယာ တုိ႔ကုိ ထည့္ထားပါ။ ေရေႏြးဆူရင္ေတာ့ ထည့္ထားတဲ့ ကရေ၀းရြက္ ၊သစ္ၾကပုိးေခါက္ ( cinnamon) ၊ နာနတ္ပြင့္ ၊ ဇီယာ တုိ႔ကုိ ဖယ္ၿပီး ဒန္ေပါက္ မဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းနဲ႔ စိမ္ထားတဲ့ ဆန္မ်ားကုိ ထည့္ပါ။ ထု႔ိေနာက္ ၂ မိနစ္ခန္႔ ၾကာတဲ့အခါမွာေတာ့ လုိခ်င္တဲ့ ထမင္းအေနအထားကုိ ၾကည့္ရပါမယ္။ ဆန္ အနည္းငယ္ ရွည္ထြက္လာၿပီ ဆုိရင္ေတာ့ ေမႊၿပီး ထမင္းရည္ ငွဲ႔ေပးပါ။
( ထမင္းေပါင္းအုိးနဲ႔ ခ်က္လုိသူမ်ား အေနႏွင့္ ထမင္းကုိ လံုး၀ က်က္သြားတဲ့ အထိ မတည္ရပါဘူး။ ခဏတာ (၅ မိနစ္တာ) ေလာက္သာ တည္ၿပီး အထက္ပါ အတုိင္း ဆန္ အနည္းငယ္ရွည္ထြက္လာၿပီ ဆုိရင္ေတာ့ ေမႊၿပီး ထမင္းရည္ ငွဲ႔ေပးပါ။) ဒီအခ်ိန္မွာဆုိရင္ေတာ့ ဒန္ေပါက္ မဆလာ သင္းသင္းနဲ႔ ထမင္းရၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္သားေတြလည္း အနီေရာင္သန္းၿပီ ဆုိရင္ေတာ့ ဆယ္ယူၿပီး 0ven ထဲ ထည့္ဖုတ္မယ့္ ဗန္းထဲကုိ ၾကက္သားေတြ ထည့္ၿပီး ထမင္းကုိ ၾကက္သားေပၚကေန ညီညာစြာ ထပ္ေပးရပါမယ္။ ထမင္းကုိ ဗန္းထဲထည့္တဲ့အခါ အသာေျဖးေျဖး ခူးသင့္ပါတယ္။ ဒါမွသာ ဆန္က်ိဳးေၾကျခင္း မျဖစ္ဘူး သူ႔အေနအထားအတုိင္း ၾကည့္ေကာင္းေနမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ထုိ႔ေနာက္ ပဲေစ့ အစိမ္း၊ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ သီဟုိဠ္ေစ့ တုိ႔ကုိ ထည့္ပါ။
oven သံုးမယ့္ သူမ်ား အေနနဲ႔ ၃၀၀ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ နဲ႔ preheat လုပ္ထားသင့္ပါတယ္။ oven မသံုးတဲ့ သူမ်ား အေနနဲ႔ ေရေႏြးေငြ႔နဲ႔ ေပါင္းဖုိ႔အတြက္ ေရေႏြးတည္၊ ဒါမွမဟုတ္ pressure cooker အသင့္ျပင္ထားသင့္ပါတယ္။
ထုိ႔ေနာက္ အႏွစ္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ ၾကက္သားေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၆ ဇြန္း ( ဆီႀကိဳက္သူမ်ား အတြက္ ႏွစ္သက္သေလာက္ ထည့္ႏုိင္ပါတယ္။) ကုိ အပူေပးၿပီး ဆီပူလာရင္ေတာ့ ႀကိတ္ထားတဲ့ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔ ကုိ ထည့္ၿပီး ေရေႏႊးထဲကေန ဆယ္ယူထားတဲ့ ကရေ၀းရြက္ ၊သစ္ၾကပုိးေခါက္ ( cinnamon) ၊ နာနတ္ပြင့္ ၊ ဇီယာ နဲ႔ ဒန္ေပါက္မဆလာထည့္ၿပီး ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ ၂ မိနစ္ခန္႔တည္ပါ။ ငရုတ္သီး အစိမ္းကုိလည္း ေရမထည့္ခင္ ထည့္ၿပီးေၾကာ္ႏုိင္ပါတယ္။ ၂ မိနစ္ျပည့္လုိ႔ အနံ႔ေမႊးလာၿပီ ဆုိရင္ေတာ့ ဟင္းအႏွစ္ကုိ ထမင္းေပၚကေန မ်က္ႏွာျပင္အႏွံ႔ စမ္းၿပီး ေၾကာထားတဲ့ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေတြကိုလည္း ျဖဴးေပးပါ။
ၿပီးရင္ေတာ့ oven ထဲထည့္ၿပီး ၄၅ မိနစ္ခန္႔ Bake လုပ္ပါတယ္။ ေရေႏြးေငြ႕နဲ႔ ေပါင္းမ်ားသူမ်ားလည္း ထုိမွ် အခ်ိန္ပမာဏၾကာေအာင္ ေပါင္းသင့္ပါတယ္။ pressure cooker သံုးသူမ်ား အေနျဖင့္ မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ ေပါင္းေပးမယ္ဆုိရင္ လံုေလာက္မယ္လုိ႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။
သတ္မွတ္ထားတဲ့ အခ်ိန္ျပည့္ၿပီ ဆုိရင္ေတာ့ ဆုိးေဆးကင္းၿပီး အန႔ံ အရသာရိွရိွနဲ႔ စားေကာင္းတဲ့ အိမ္လုပ္ ဒန္ေပါက္ကုိ မိမိႏွစ္သက္ရာ သရက္သီး သနပ္၊ ငံပိေၾကာ္ ၊ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း၊ သခြားသီးအခ်ဥ္ စသျဖင့္ ၿမိန္ယွက္စြာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။
World Myanmar
0 comments:
Post a Comment